Τελευταία νέα

Χοληστερίνη

Τι είναι;

Η χοληστερίνη (ή χοληστερόλη) είναι µια ουσία που την παράγει ο οργανισµός µας και είναι σηµαντική για την καλή λειτουργία κάθε κυττάρου. Το σώµα χρησιµοποιεί τη χοληστερίνη για να συνθέσει τη βιταµίνη D, ορισµένες ορµόνες κτλ. Εάν τα επίπεδά της στο αίµα είναι υψηλά αυξάνεται ο κίνδυνος εµφάνισης καρδιαγγειακών νοσηµάτων.

Που οφείλεται;

  1. Κληρονοµικά αίτια

  2. Διατροφή πλούσια σε κεκορεσµένα λίπη

  3. Υποθυρεοειδισµός

  4. Κάπνισµα

Πληροφορίες

– Διατροφή χαµηλή σε κορεσµένα και τρανς λιπαρά: Τα κορεσµένα λίπη βρίσκονται σε ορισµένα κρέατα, γαλακτοκοµικά προϊόντα, ψηµένα προϊόντα και βαθιάς καταψύξεως και επεξεργασµένα τρόφιµα. Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε µερικά τηγανητά και µη επεξεργασµένα τρόφιµα. Και οι δύο τύποι λίπους αυξάνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης.

– Μείωση του σωµατικού βάρους (αυξάνει την HDL)

– Σωµατική άσκηση 3 ή περισσότερες ηµέρες της εβδοµάδας για µισή ώρα (αυξάνει την HDL)

– Διαχείριση του καθηµερινού στρες

Διατροφή

  1. Αποφύγετε ζωικό βούτυρο, πλήρη γαλακτοκοµικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι), κρέµα γάλακτος, ξηρούς καρπούς, πατατάκια, σοκολάτες, αλκοολούχα ποτά, γλυκά µε πολλά λιπαρά, µπέικον, εντόσθια ζώων, όλα τα παχιά κρέατα (αρνί, βοδινό, χοιρινό), όλα τα αλλαντικά, κρέατα σε κονσέρβα, τηγανητά, µαγιονέζα.
  2. Προτιµήστε ψάρια (όλα τα άσπρα ψάρια χωρίς “πέτσα”, ψητά ή βραστά), κοτόπουλο (χωρίς την “πέτσα”), άπαχο κρέας, λαχανικά, όσπρια, δηµητριακά (ρύζι, µακαρόνια χωρίς σάλτσες), φρούτα, γάλα άπαχο, γιαούρτι 2%, ελιές, κουλουράκια µε βάση το λάδι, ψωµί ολικής αλέσεως. Στη µαγειρική επιλέξτε το ελαιόλαδο.

Καλή (HDL) χοληστερίνη

Η HDL ή “καλή” χοληστερίνη οδηγεί τη χοληστερίνη του αίµατος από τα αγγεία στο συκώτι απ’ όπου και αποµακρύνεται από το σώµα µας. Αυξηµένες τιµές δρουν προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσηµάτων.

Κακή (LDL) χοληστερίνη

Η LDL ή “κακή” χοληστερίνη επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς. Μεταφέρει τη χοληστερίνη από το ήπαρ στους ιστούς του οργανισµού. Εάν τα επίπεδά της στο αίµα είναι υψηλά, η χοληστερίνη συσσωρεύεται στις αρτηρίες δηµιουργώντας µια πλάκα και η κυκλοφορία του αίµατος γίνεται µε δυσκολία. Αν ξεκολλήσει κάποιο κοµµάτι από αυτή την πλάκα, µπορεί µε την κυκλοφορία του αίµατος να βρεθεί είτε στην καρδιά (πρόκληση εµφράγµατος) είτε στον εγκέφαλο (πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου). Τιµές κάτω των
200 mg/dl είναι ιδανικές ενώ τιµές πάνω από 240 mg/dl, είναι παράγοντας υψηλού κινδύνου για εµφάνιση καρδιακής νόσου.

Εάν δεν πέσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης;

Εάν δεν αποδώσουν τα παραπάνω επισκεφθείτε έναν ιατρό για να σας χορηγήσει φάρµακο για τη µείωση της LDL χοληστερίνης. Η λήψη φαρµάκου δεν σηµαίνει ότι πρέπει να σταµατήσετε τις παραπάνω οδηγίες!